Selülit Tedavisi Uygulamaları
İçerikler Tablosu
- 1 Selülit Tedavisi Uygulamaları Nelerdir?
- 2 Selülit nedir?
- 3 Selülit neden olur?
- 4 Selülit belirtileri nelerdir?
- 5 Selülit bir cilt hastalığı mıdır?
- 6 Selülit nasıl geçer?
- 7 Selülit tedavisi nasıl yapılır?
- 8 Selülit Tedavisi Uygulamaları
- 9 Radyofrekans Tedavisi
- 10 Çatlak Tedavisi
- 11 Ödem Tedavisi
- 12 Selülitten korunma yolları nelerdir?
- 13 Aktif Yaşam Tarzı
- 14 Kilo Kaybı
- 15 Cilt Bakımı
- 16 Selülit Şikayeti Olan Kişilere Öneriler
Selülit Tedavisi Uygulamaları Nelerdir?
Bilimsel araştırmalara göre her 10 kadından sekizi hayatının belirli bir döneminde selülit problemiyle karşı karşıya kalıyor. İleri teknolojiyle hayatımıza giren doğru tedavi yöntemleriyle bu sorunu kontrol altına almak artık mümkün.
Bacaklarınız, kalçanız hatta kollarınızdaki portakal kabuğu görünümü sizi rahatsız ediyorsa yalnız olmadığınızı bilmenizde fayda var.
Günümüzde çeşitli değişkenlere bağlı olarak daha çok ortaya çıkan selülit problemi kadınların %90’ını etkiliyor. Peki selülit sorunuyla karşı karşıya kaldığımızda neler yapmalıyız?
Selülit nedir?
Selülit, östrojen hormonu, dengesiz beslenme, kilo alıp verme gibi bir çok değişkene bağlı olarak ortaya çıkan bir estetik sorundur.
Kadınların en sık karşılaştığı estetik problemlerinden biri olan selülit, cildin belirli bölgelerinde portakal kabuğu görünümünde ortaya çıkar.
Selüliti deri altı yağ dokusundaki bölgesel metabolik bozukluk olarak da tanımlayabiliriz. Selülit genellikle karın, uyluk ve kalça bölgesinde ortaya çıkar.
Selülit neden olur?
Östrojen hormonu selülit oluşumunda oldukça etkili olduğu için selülit problemi erkeklere oranla kadınlarda daha sık görülür.
Hamilelik, menapoz gibi kadınlarda hormonal değişimlere sebep olan dönemler selülit artışına neden olabilir.
Selülitlerin kesin nedeni bilinmemektedir ancak yapılan araştırmalar deri altındaki dokular arası etkileşimle birlikte ortaya çıktığını göstermektedir.
Selülit oluşumunu tetikleyen faktörler ;
- Hormonal değişiklikler
- Genetik faktörler
- Kilo alımı veya kilo kaybı
- Sağlıksız beslenme
- Hareketsiz yaşam tarzı
- Sigara kullanımı
- Vücuttaki yağın dağılım şekli
- Düzensiz ve dengesiz beslenme alışkanlığı
- Sağlıksız bir yaşam tarzı sürmek
- Hamilelik
- Kadınlarda östrojen hormonunun gereğinden fazla salgılanması
- Yaşın ilerlemesine bağlı olarak cildin esnekliğini kaybetmesi
- Kullanılan birtakım ilaçlar
- Aşırı kilolar
- Hareketsiz bir yaşam sürme
- Vücuttaki birikmiş toksinler
Selülit belirtileri nelerdir?
Belirtiler selülitin şiddetine göre değişiklik göstermektedir. Hafif selülitlerde uyruk gibi bölgelerin sıkıştırılmasıyla portakal kabuğu görünümünde çukurlar ortaya çıkar. Daha şiddetli selülitlerde ise pürüzlü yapı dışarıdan farkedilebilecek düzeydedir.
Selülit dereceleri ;
- Hafif (1. Derece) : Yatarken ve ayakta dururken portakal kabuğu görünümü fark edilmez ve cilt pürüzsüz görünür.
- Orta (2. Derece) : Yatma sırasında cilt pürüzsüz görünür ancak ayaktayken bir miktar çukurlaşma fark edilir.
- Yoğun (3. Derece) : Ayakta dururken ve uzanırken ciltte portakal kabuğu görünümü vardır.
Selülit bir cilt hastalığı mıdır?
Selülit, tedavi edilmesi gereken bir cilt hastalığı değildir. Vücudun yağ tabakasındaki etkileşimler sonucunda ortaya çıkar ve normal bir oluşum olarak değerlendirilebilir.
Ciltte yarattığı rahatsızlık hissi veren görüntü sebebiyle, estetik kaygısı taşıyan bireyler bir dermatoloji uzmanından yardım alabilir.
Selülit nasıl geçer?
Selülit nedeniyle estetik görüntünüzden memnun değilseniz ilk yapmanız gereken bir dermatoloji uzmanından yardım almak olmalıdır.
Yapılan muayene sonucunda dermatoloji uzmanınız tarafından selülit derecenize yönelik bir tedavi protokolü oluşturulacaktır.
Selülitle savaşma yollarından en etkili olanlar spor, sağlıklı beslenme ve çeşitli masaj uygulamalarıdır. Ancak selülit her zaman dış faktörlerin etkisinden dolayı ortaya çıkmaz. Spor yapan, beslenmesine özen gösteren bireylerde de selülit oluşumu görülebilir.
Selülit tedavisi nasıl yapılır?
Dermatoloji uzmanının yaptığı muayene sonucunda selülit tedavisi ile belirlenen selülit derecesine göre şekillenmektedir.
Tedavi sürecinde cildin alt yağ dokusunun azaltılmasını yanında aynı zamanda selülit oluşumuna neden olan faktörlerin ortadan kaldırılmasına yönelik çalışmalar yapılır.
Tedavinin olumlu sonuç vermesi için selülit oluşumuna neden olan faktörler incelenmeli ve tedavi süresince bu faktörlerin etkilerinin azaltılması hedeflenmelidir.
Tek başına spor ya da diyet uygulaması selülit oluşumunu engellemez ya da var olan selülitleri geçirmez. Alt yağ tabakasındaki dokunun azaltılması selülitlerin hafiflemesine yardımcı olur ancak her zaman %100 sonuç vermez.
Bu nedenle selülite neden olan tüm faktörlerle aynı anda savaşılmalıdır. Selülit tedavisinde en etkili sonucu alabilmek için dermatoloji uzmanının önerilerine yönelik hareket etmek önemlidir.
Selülit Tedavisi Uygulamaları
Radyofrekans Tedavisi
Bölgesel zayıflama ve şekillendirme,selülit, gebelik ve hızlı kilo verme sonrası karın ve diğer bölgelerde oluşan sarkmalara yönelik uygulanır.
FDA onaylı BTL Exilis Elite’ in patentli vücut başlıkları ile ağrısız, acısız ve rahatsız edici bir his duymadan uygulama yapılabilmektedir.
Egzersiz ve diyetlerle desteklenmesine karşı sonuç alınamayan sorunlu bölgeleri olan kişilere, yaş farkı etmeksizin herkese güvenle uygulanabilir.”
Çatlak Tedavisi
Çatlak oluşumu cildi sıkılaştıran temel çatının yıkılması-kolajen dokunun parçalanması ve elastin liflerinin kopması-sonucunda meydana gelir.
Bi-One adı verilen cihaz ile uygulanan Biodermogenesi yöntemi, diğer tedavilerden farklı olarak dokulara hasar vermez.
Bio-uyumlu manyetik alan ile birlikte bazı spesifik amino asit bazlı serumların cilde verilmesi esasına dayanan bu işlem, dokuların biyolojik olarak tekrar canlanmasına ve kendi kendini yenilemesine yardımcı olur.”
Ödem Tedavisi
Lenf Drenaj Masajının metabolizmayı hızlandırmaya etkisi kilo verme sürecini hızlandırmakla birlikte, son derece keyifli ve dinlendiricidir.
Selülit ve kilo problemlerinde kan ve lenf dolaşımı yavaşlar; vücudumuzda ödem ve metabolik artıklar birikir. Bu nedenle zayıflama ve selülite yönelik tedavilerde lenfatik drenaj sistemlerinin kullanılması etkinliği arttırır.
Bölgesel yağ aldırma ameliyatları sonrasında oluşan ödemi, yoğun egzersiz sonrası oluşan ödem veya menopoz yada menstrual dönemlerde vücutta oluşan şişliklerin tedavisine yönelik de kullanılır.”
Selülitten korunma yolları nelerdir?
Selülit oluşumunun tamamen engellenmesi ne yazık ki mümkün değildir. Fakat bazı önlemler alarak selülit oluşumu azaltabilir ya da kısmen engellenebilir.
Aktif Yaşam Tarzı
Aktif bir yaşam tarzının benimsenmesi ve sağlıklı beslenmeye dikkat edilmesi selülit görünümünü minimum düzeye indirmeye yardımcı olabilir.
Ek olarak sağlıklı vücut ağırlığını korumak, zamanla ortaya çıkan çukurlukların derecesini en aza indirmek için iyi bir yöntemdir.
Kas güçlendirici egzersizler selülitin göründüğü bölgeleri şekillendirmeye ve belirginliğini azaltmaya yardımcı olabilir.
Kilo Kaybı
Fazla kiloları olanların kilo vermesi selülit görünümünü azaltmaya yardımcı olabilir. Ancak kilo kaybı, bazı insanlarda durumun daha belirgin hale gelmesine de neden olabilir.
Genellikle hızlı ve önemli kilo kaybının ardından ortaya çıkan gevşek cilt, selülit görünümünün daha belirgin hale gelmesiyle sonuçlanmaktadır.
Bu nedenle hızlı kilo alıp verme, selülit oluşumunu tetikleyen unsurlar arasında yer almaktadır. Yavaş yavaş ve cildin kilo kaybına göre esnemesini olanaklı kılacak bir zayıflama programına uymak daha doğru olacaktır.
Cilt Bakımı
Cildinize iyi bakmanız, selülit görünümünü azaltmaya yardımcı olur. Sigarayı bırakmak selülit tedavisinde en önemli basamaklardan biri olarak düşünülebilir.
Cildin daha yumuşak, daha sıkı ve daha elastik kalmasına yardımcı olmak için güneş koruyucu ürünler kullanmak etkili olabilir. Çünkü sıkı bir cilt, selülit görünümünü azaltmaya yardımcı olan en önemli unsurlardan biridir.
Selülit Şikayeti Olan Kişilere Öneriler
- Gün içerisinde en az 2 litre su tüketin.
- Selülit oluşumunu tetikleyen aşırı yağlı besin tüketiminden kaçının.
- Aşırı miktarda tuz ve şeker tüketmeyin.
- Alkol ve sigara kullanma alışkanlığınızı bırakın.
- Düzenli olarak egzersiz yapın.
- Hızlı kilo alıp vermekten mümkün olduğunca kaçının.
- Aşırı vücut yağlarınızdan kurtulun yani kilo verin.
- Östrojen düzeyinizi kontrol altında tutmak için karnabahar, brokoli, lahana, Brüksel lahanası gibi turpgillerden bol bol tüketin.
- Gereksiz ilaç kullanımını sınırlandırın.
- Stres, selülit oluşumunu tetikler bu nedenle stresli bir yaşamdan uzak durun.
- Özellikle yaz aylarında uzun süre güneş ışınlarına maruz kalmamaya çalışın.
- Konserve ve salamura besinler tüketmeyin.
- Kola ve meyve suyu gibi kutuda satılan konserve içecekleri tüketmeyin.
- Elinizden geldiğince kambur durmayın ve dik oturmaya çalışın.