Diş Kaplama
İçerikler Tablosu
- 1 Diş kaplama nedir?
- 2 Diş kaplama ne işe yarar?
- 3 Diş kaplama uygulamasına neden ihtiyaç duyulur?
- 4 Kaç çeşit diş kaplaması vardır?
- 5 Diş kaplama nasıl yapılır?
- 6 Diş kaplama kaç seans yapılır?
- 7 Diş kaplama kimlere yapılır?
- 8 Diş kaplama sonrasında nelere dikkat etmek gerekir?
- 9 Diş kaplama uygulamasının avantajları nelerdir?
- 10 Diş kaplama öncesi sonrası
- 11 Diş kaplama kimlere yapılmaz?
- 12 Diş kaplama tehlikeli mi?
- 13 Diş kaplama uygulamasının dezavantajları nelerdir?
- 14 Diş kaplama tedavi özeti
- 15 Diş kaplama yaptıranların yorumları
- 16 Diş kaplama fiyatları 2024
- 17 Diş kaplama yaptıran ünlüler
- 18 Diş kaplama uygulamaları ile ilgili sık sorulan sorular
- 18.1 Zirkonyum diş kaplama nedir?
- 18.2 Diş kaplama acıtıyor mu?
- 18.3 Diş kaplama ağrı yapar mı?
- 18.4 Diş kaplama abdest geçirir mi?
- 18.5 Diş kaplama dişe zarar verir mi?
- 18.6 Diş kaplama düşerse ne olur?
- 18.7 Diş kaplama diş etine zarar verir mi?
- 18.8 Diş kaplama tedavisi sonrası ağız bakımı
- 18.9 Zirkonyum alerji yapar mı?
- 18.10 Zirkonyum dişin ömrü ne kadar?
- 18.11 Hangi diş kaplamasını yaptırmalıyım?
- 18.12 Diş estetiği ile diş kaplama aynı şey mi?
- 18.13 Diş kaplama tedavisi kaç gün sürer?
- 18.14 Diş kaplama mı implant mı?
Diş kaplama nedir?
Diş kaplama, dişlerde meydana gelen deformasyonların dolgu işlemleriyle yeterince giderilemediği durumlarda başvurulan bir tedavidir. Genelde diş kaplama tedavisinde amaç, dişlere hem daha estetik bir görünüm kazandırmak hem de kişinin çiğneme fonksiyonunu daha rahat yerine getirmesini sağlamaktır.
Hayatımızın her alanında her an farklı nedenlere bağlı olarak yeniliği ihtiyaç duyabiliriz. Bu yenilenme isteği bazen gerekliler nedeniyle de olabilir bazen sadece canımız istediği için veya yenilenirsek daha iyi hissedeceğimizi düşündüğümüz için de olabilir.
Yenilenme ihtiyacı duyduğumuz her an önce çevremizdeki eşyaları, odamızın dekorunu veya mobilyalarımızın yerini değiştirir, ardından kendimize döneriz. Bu dönüş sonrası bazen saç rengimizi veya saç kesimimizi bazen de görünüşümüzün diğer ögelerini değiştiririz.
Hani dedik ya yenilenme ihtiyacı bazen isteklerimiz doğrultusunda bazen de gereklilikler doğrultusunda olur diye, işte bugün size o gerekliliklerden biri olan diş kaplama uygulamasından bahsedeceğiz.
Diş kaplama nedir sorusuna geçmeden önce neden gereklilik olduğunu söyleyelim; günümüzde dişlerimiz için kartvizitimizdir desek sanıyoruz ki yanılmış olmayız. Yeni biriyle tanıştığımızda, biriyle anlaşma sağladığımızda, kendimizi tanıttığımızda sözlerimize eşlik eden güzel bir gülümseme, her zaman işlerin bizim için daha kolay ilerlemesine yardımcı olur.
Diş kaplama ne işe yarar?
Diş kaplama uygulamaları sayesinde dişlerde daha estetik bir görünüm elde edilir. Dişlerin düzensiz dizilimi, diş minesindeki deformasyonlar, dolguyla düzeltilemeyecek diş çatlakları ve hatta kırılmaları gidermek için uygulanır.
Bu tedavis sayesinde kişiler daha rahat yemek yiyebilir, çene kemiklerinin sağlığını koruyabilir ve daha güzel bir gülüşe sahip olabilirler.
Diş kaplama uygulamasına neden ihtiyaç duyulur?
Diş kaplama tedavisine 2 nedenle ihtiyaç duyulur. Bunlardan ilki estetik olarak daha güzel dişlere sahip olmaktır. Çünkü hastalar arzuladıkları inci gibi dizili, beyaz ve sağlıklı görünen dişlere sahip olabilirler. Diğer bir neden ise sağlıklı bir diş yapısına duyulan ihtiyaçtır.
Diş çatlakları ve kırılmaları başta olmak üzere dişlerde meydana gelen birçok problemin tedavisinde etkin çözümdür. Doğru şekilde uygulanan bir diş kaplama tedavisiyle hastalar daha sağlıklı dişlere sahip olabilirler.
Kaç çeşit diş kaplaması vardır?
Günümüzde diş kaplama yaptırmak isteyen hastalar için oldukça fazla seçenek vardır. Kendi içerisinde; Porselen laminate veneer, Empress (full porselen) kaplama, Zirkonyum kaplama ve Metal destekli kaplamalar olarak ayrılmaktadır.
Porselen laminate veneer
Porselen laminate veneer veya bir diğer ismiyle yaprak porselen kaplama, özellikle ön dişlerde kullanılan bir kaplama çeşididir. Ön dişler arasındaki boşluklu görünümün giderilmesinde, şekil bozukluklarında ve renk değişimlerinde etkilidir. Porselen laminate veneer kaplama ile daha estetik bir diş görünümü elde etmek mümkündür.
Empress (full porselen) kaplama
Empress kaplamalar herhangi bir metal içermeyen dayanıklı seramik kaplamalardır. Özellikle doğal diş görünümünü isteyen hastalar tarafından sıklıkla tercih edilen Empress (full porselen) kaplamalar, gülüş estetiğinde sıklıkla başvurulan kaplama çeşitlerinden biridir.
Zirkonyum kaplama
Zirkonyum son yılların popüler uygulamalarından biridir. Gerek sunduğu dayanıklılık gerekse doğal diş görünümü nedeniyle zirkonyum kaplama, günümüzde sıklıkla tercih edilen kaplama çeşitlerinden biridir. Kırılması veya çatlaması zor, dayanıklı bir yapıya sahip olan zirkonyum kaplamalar yarı saydamdır dolayısıyla ışık geçirgenlikleri fazladır.
Zirkonyum kaplamalar hastalara uzun soluklu çözümler sunan kaplamalardır. Aşınmaya ve oksidasyona karşı dirençli olması nedeniyle uzun yıllar rahatlıkla kullanılabilirler.
Metal destekli kaplamalar
Metal destekli veya metal alt yapılı kaplamalar, diş estetiğinde uzun yıllardır kullanılan diş kaplaması çeşididir. Sağlam bir yapıya sahip olmakla birlikte bu kaplamalar özellikle metale alerjisi hastalar için uygun değildirler. Bununla birlikte metal destekli kaplamaların ışık geçirgenliği düşüktür bu nedenle uygulamadan sonra tam olarak doğal bir diş görünüm elde edilmez. Bu sebeple günümüzde, metal destekli kaplamalar eskisi kadar sık tercih edilmemektedir.
Diş kaplama nasıl yapılır?
Genellikle estetik veya işlevsel nedenlerle dişlerdeki kusurları düzeltmek için diş kaplama işlemi tercih edilen bir dental prosedürdür. Bu işlem, dişin ön yüzeyini kaplayarak istenmeyen lekeleri, çatlakları, kırıkları veya bozuklukları gizleyerek daha estetik bir görünüm sağlar. Dişlerin şeklini, boyutunu ve hatta konumunu değiştirmek için diş kaplamaları da kullanılabilir.
Dişler genellikle birkaç aşamada yapılır. İlk olarak, diş hekimi dişin ön yüzeyinden ince bir tabaka çıkararak uygun bir temel oluşturabilir. Bu, dişin şeklini düzeltmek için gereklidir. Bu prosedür, bazen minimal invaziv bir şekilde gerçekleştirilebildiğinden, dişin doğal yapısını koruyarak kaplama için yeterli alan sağlar.
Daha sonra dişin ölçüsü belirlenir. Bu ölçüler, laboratuvarda özel olarak tasarlanmış ve genellikle kompozit malzemelerden veya porselenden yapılan kaplamaların üretiminde kullanılır. Dişin rengi, boyutu ve diğer özelliklerine göre kaplama şekillendirilir.
Dişin kaplaması hazırlandıktan sonra, diş hekimi onu dişin üzerine yerleştirir ve sabitleştirir. Bu aşamada, kaplamanın dişin doğal çiğneme ve ısırma yeteneğini engellemediğinden emin olun.
Son olarak, gerekli ayarlamalar yapılır ve kaplama dişin işlevselliğini ve görünümünü geri kazandırmak için cilalanır.
Diş kaplama kaç seans yapılır?
Kaplamalar genellikle birkaç seans sürebilir ve birkaç adımda tamamlanır. Diş hekiminizle önce ihtiyaçlarınızı ve beklentilerinizi belirleyin. Daha sonra dişlerinizin durumu değerlendirilir ve diş hekiminizin tavsiyelerine göre bir tedavi planı hazırlanır.
Kapalların yapımı için ölçüler alınır ve laboratuvarda hazırlanır. Bu işlem genellikle ilk seansta gerçekleştirilir ve birkaç gün sürebilir. İkinci aşamada dişinizin ön yüzeyinden bir miktar madde çıkarılabilir ve geçici kaplamalar yerleştirilebilir. Bu noktada, dişinizin kaplama için uygun bir temel oluşturmasını sağlayabilirsiniz.
Kaplamalar genellikle üçüncü seansta yerleştirilir. Diş hekiminiz kaplamaları dişlerinizin üzerine yerleştirir ve sabitleştirir. Kaplamaların dişlere uygun ve çekici görünmesini sağlamak için küçük ayarlamalar yapılabilir. Son olarak, kaplamaların üzeri cilalanır ve işlem sona erdirilir.
Bununla birlikte, her hasta ve durum farklı olduğundan, işlem sırasında kullanılan seans sayısı ve işlemin tamamlanma süresi değişebilir. Sıklıkla, ek seanslar veya ek tedaviler gerekebilir.
Diş kaplama kimlere yapılır?
Dişlerinde çarpıklık, renk değişimleri ve farklı nedenlere bağlı olarak deformasyonlara maruz kalan her kadın ve erkek diş kaplama tedavisi için uygun bir adaydır. Diş kaplama tedavileri, ihtiyaç duyulursa 18 yaşın altındaki bireylere de yapılabilmektedir.
Diş kaplama sonrasında nelere dikkat etmek gerekir?
Kaplama dişlerinizi de tıpkı doğal dişleriniz gibi düşünmeli ve mutlaka günde en az 2 kere fırçalamalısınız.
Uygulamadan sonra ilk bir hafta boyunca hafif sızı veya ağrı olması beklenen bir durumdur. Zamanla bu ağrı ve sızı kendiliğinden geçmektedir.
Diş kaplamalarınızın sağlıklı ve uzun soluklu olması için kaplama diş tedavinizden sonra düzenli olarak diş ipi kullanmanız iyi bir seçenektir.
Aşırı sert ve kabuklu yiyecekler tüketilirken dikkat edilmeli, bu yiyeceklerin kabukları dişle kırılmaya çalışılmamalıdır.
Tedaviden sonra ilk başta kendinizi biraz rahatsız hissedebilirsiniz, bu normal bir durumdur. Yaklaşık 2 hafta içerisinde kaplamalara alışılmaktadır.
Diş kaplama uygulamasının avantajları nelerdir?
Dayanıklı materyallerden üretilmişlerdir dolayısıyla yaptırdığınız işlem uzun süre boyunca sağlıklı ve güzel gülüşlere sahip olmanıza yardımcı olur.
Doğal dişlerinize göre çok daha beyaz ve biçimlidir.
Çapraşık diş görünümü ortadan kaldırmanın etkin ve konforlu yoludur.
Kısa sürede tamamlanan ve sonuçları uzun soluklu olan diş tedavileridir.
Diş kaplama öncesi sonrası
Merkezimizde yapılan uygulamalara dair öncesi sonrası hasta fotoğraflarını görmek için web sitemizi inceleyebilir veya tedavi için konsültasyon muayenesi talep edebilirsiniz. Konsültasyon muayenesi için geldiğinizde hem hekimlerimizle görüşüp hem de merkezimizde daha önce yapılan diş kaplama uygulamalarına dair hasta fotoğraflarını görebilirsiniz.
Diş kaplama kimlere yapılmaz?
İleri derecede diş eti çekilmesi olan hastalar, çene yapısında çeşitli deformasyonlar olan hastalar ve dişlerinde ciddi oranda doku kaybı olan hastalar, diş kaplama tedavileri için uygun birer aday değildirler.
Diş kaplama tehlikeli mi?
Konforlu ve bir o kadar da güvenilir işlemlerdir. Uzman bir ekip tarafından yapıldığında herhangi bir zararı bulunmamaktadır.
Diş kaplama uygulamasının dezavantajları nelerdir?
Kullanılan kaplamanın çeşidine göre bazı kaplamalarda işlemden sonraki yıllarda diş eti çizgisinde koyulaşma görülebilir. Özellikle metal destekli kaplamalarda ortaya çıkan bu durum sonrasında kaplamanın yenilenmesi gerekebilir. Bununla birlikte doğru şekilde uygulanmamış ve yapıştırılmamış bir kaplama, düşebilir. Hassas bir yapıya sahipseniz vücudunuz kaplamalara alerjik reaksiyon gösterebilir.
Bunlar uzun vadede ortaya çıkabilecek dezavantajlardır. Bunların yanı sıra işlemden hemen sonra kısa süreli de olsa uyuşukluk ve rahatsızlık hissi de hastalar tarafından dezavantaj olarak nitelendirilmiştir.
Diş kaplama tedavi özeti
- Ortalama 3-4 günde tamamlanan uygulamalardır.
- Neredeyse ağrısız ve acısız diyebileceğimiz bir işlemdir.
- Uygulamadan sonraki ilk 1-2 hafta dişlerde hassasiyet beklediğimiz bir durumdur.
- Hastaların yeni dişlerine alışması ortalama 2-3 hafta sürmektedir.
- Yaptıran hastaların da tıpkı kaplaması olmayan hastalar gibi mutlaka ağız ve diş bakımlarına özen göstermeleri gerekmektedir.
Diş kaplama yaptıranların yorumları
Yüksek hasta memnuniyetinin sağlandığı konforlu uygulamalardır. Yaptıran hastalar, işlemden sonra daha fazla kendilerine güvendiklerini ve daha rahat güldüklerini, artık gülüşlerini saklamak zorunda hissetmediklerini belirtmişlerdir.
Bununla birlikte diş kaplama tedavisi yaptıran hastalar, özellikle uygulamadan sonraki ilk birkaç gün boyunca ağızlarında rahatsızlık hissettiklerini fakat uygulamadan 2-3 hafta sonra yeni diş hissine alıştıklarını söylemişlerdir.
Diş kaplama fiyatları 2024
Diş kaplama fiyatları tercih edilen kaplama çeşidine göre değişiklik gösterir. Ülkemizde yasalar gereği, sağlık sektöründe faaliyet gösteren merkezlerin web sitelerinde tedavi ve uygulamalara dair fiyat bilgisi paylaşması yasaktır.
Diş kaplama fiyatlarıyla ilgili detaylı bilgi için web sitemizden iletişim formumuzu doldurabilir veya telefon numaralarımızdan bizlere ulaşabilirsiniz. Diş kaplama fiyatları 2024 hakkında bilgi almak için bizlere ulaşabilirsiniz.
Diş kaplama yaptıran ünlüler
Etetik bir gülüş isteyen ve görünümüne özen gösteren birçok kişi tarafından tercih edilmektedir. Özellikle sürekli göz önünde olmaları nedeniyle birçok ünlü, daha sağlıklı ve güzel gülüşlere sahip olmak için diş kaplama tedavilerine başvurmaktadır.
İşte geçtiğimiz yıllarda diş kaplama tedavilerine başvurarak daha estetik bir gülüşe sahip olan ünlü isimler; Zac Efron, Hilary Duff, Naill Horan, Emma Roberts, Jordyn Woods, Emma Watson.
Diş kaplama uygulamaları ile ilgili sık sorulan sorular
Kişilerin yaşam kalitesini artıran uygulamalardan biri olan diş kaplama tedavileriyle ilgili merak edilen soruları ve cevaplarını sizler için derledik. İşte diş kaplama tedavileriyle ilgili en çok merak edilenler!
Zirkonyum diş kaplama nedir?
Zirkonyum son zamanlarda popülerlik kazanan dayanıklı ve estetik bir seçenektir. Zirkonyum dioksit, tamamen kristalize olan zirkonyum olarak bilinen dayanıklı bir seramik malzemedir. Zirkonyum diş kaplamaları, dişlerin ön yüzeylerini kaplayarak hem uzun ömürlü hem de dayanıklı bir çözüm sağlar.
Dişlerin doğal rengine mükemmel bir şekilde uyum sağlayan ve ışığı doğal dişlere benzer şekilde yansıtabilen estetik bir seçenektir. Kaplama yapılan dişler, gülüşünüzün doğal ve dengeli bir görünüme sahip olmasına yardımcı olur ve aynı zamanda diğer dişlerle uyumlu olmasını sağlar.
Ayrıca çok dayanıklıdır. Doğal dişlerle karşılaştırıldığında, zirkonyum çürümeye ve lekelenmeye karşı daha dirençlidir. Sonuç olarak, zirkonyum kaplamalar renklerini ve parlaklıklarını uzun süre korumak için idealdir. Bu dayanıklılık, günlük çiğneme gibi ağız aktivitelerine dayanabilir.
Ayrıca biyou uyumlu olduğundan, diş etlerine ve diğer ağız dokularına zarar vermez ve alerjik reaksiyonlara neden olma potansiyeline sahiptir. Bu nedenle zirkonyum kaplamalarının çok çeşitli hastalara uygun olduğunu söyleyebiliriz.
Genel olarak, hem estetik açıdan çekici hem de biyouyumlu bir seçenektir. Bu nedenle, dişlerinde fonksiyonel veya estetik değişiklikler yapmak isteyen hastalar için ideal bir seçenek olabilir.
Diş kaplama acıtıyor mu?
İşlemlerden önce doğal dişlerde hafif törpüleme veya kesilme yapılabilir. Ancak bu işlemler esnasında hastalar lokal anestezi altında oldukları için herhangi bir ağrı ya da acı hissetmezler.
Diş kaplama ağrı yapar mı?
Genellikle çok az veya hiç ağrı vermez. İşlem sırasında ağrıyı azaltmak için lokal anestezi uygulanır. Diş hekiminizin kaplama yaparken dişinizin etrafındaki dokuları uyuşturmasını sağlayan anestezi, işlem sırasında rahat olmanızı sağlar.
Bununla birlikte, biraz acı verebilir. Özellikle işlem sırasında dişinizin şeklini veya boyutunu değiştirmek için diş dokusunun çıkarılması gerekiyorsa, bu bölge hassas olabilir. Kaplama uygulandıktan sonra diş etleriniz ve çene dokular biraz hassas olabilir. Bu tür hassasiyet tipik olarak kısa ve hafif geçicidir.
İşlem sonrası herhangi bir ağrı veya rahatsızlık hissederseniz, genellikle ağrı kesici ilaçlar veya soğuk kompresler gibi basit yöntemlerle bu rahatsızlığı hafifletebilirsiniz. İşlem sonrasında diş hekiminizin verdiği talimatları dikkatlice takip etmek, olası sorunları azaltmanıza yardımcı olabilir.
Ancak anormal veya şiddetli bir ağrı hissederseniz, diş hekiminize hemen başvurmalısınız. Bu durumda en uygun şekilde yerleştirilmemiş olması veya dişinizde başka bir sorunun varlığı olası bir neden olabilir.
Diş kaplama abdest geçirir mi?
Diyanet İşleri Başkanlığı’nın açıklamasına göre tedavi amaçlı yapılan diş kaplamaları caizdir ve abdest geçirir.
Diş kaplama dişe zarar verir mi?
Bazı durumlarda istenmeyen sonuçlara neden olabilir, ancak genellikle dişe zarar vermez. Uygulanmadan önce, diş hekimi dişleri dikkatlice inceler. Sağlıklı dişler genellikle kaplama için uygundur. Bununla birlikte işlem sırasında dişin doğal yapısından bir miktar madde çıkarılır. Bu, işlem sırasında dişin daha hassas olmasına neden olabilir. Dişin kaplama işlemi sırasında kullanılan bazı kimyasallar veya aletler, dişin dokularını da zarar verebilir.
İşlem kalitesi, kullanılan malzemeler ve diş hekiminin deneyimi, dişe zarar verme riskini belirler. Yanlış uygulandığında veya uygun olmayan malzemeler kullanıldığında, dişin yapısını zayıflatabilir ve enfeksiyon riskini artırabilir. Ayrıca düşmesi durumunda dişe veya çevredeki dokulara zarar verebilir.
Bununla birlikte, uygun şekilde yapılan ve düzenli olarak bakımı yapılırsa, dişlerin sağlığını korumak ve estetik bir görünüm sağlamak için iyi bir seçenek olabilir.
Diş kaplama düşerse ne olur?
Dişin kaplaması düşerse, birçok olası sonucu yaşayabilirsiniz. İlk olarak, düşen kaplama dişinizin koruyucu tabakasını kaybedebilir ve bu nedenle daha duyarlı olabilir. Bu durumda, sıcak, soğuk veya tatlı gibi uyaranlara karşı daha duyarlı hale gelebilirsiniz. Ayrıca düşen kaplama, dişinizin çatlaklara veya kırıklara neden olabilir.
Ayrıca düşen bir kaplama, dişin görünümünü bozabilir ve kendinize güveninizi azaltabilir. Estetik açıdan düşen kaplama, dişlerinizin birbirinden farklı görünmesini ve gülüşünüzün dengesini bozabilir. Kişinin gülümsemesinden memnuniyetsizlik duyması ve sosyal etkileşimlerde çekingenlik yaşaması bu koşullar altında mümkündür.
Düşen bir kaplama dişin fonksiyonel sorunlarına neden olabilir. Dişleri korumak ve çiğnemek için diş kaplamaları gereklidir. Kaplama düşerse, dişinizin doğru şekilde çiğnemesi ve ısırması zorlaşır, bu da beslenme alışkanlıklarınızı etkiler ve çene ekleminde ağrı veya rahatsızlık gibi sorunlara yol açabilir.
Diş kaplama diş etine zarar verir mi?
Metal destekli kaplamalarla yapılan kaplamalarda ileriki yıllarda diş eti çizgisinde kararma ve diş etinde şişmeler meydana gelebilir. Bununla birlikte metale alerjisi olan hastalarda metal destekli kaplamalar pek çok sağlık sorununa neden olabilir.
Ancak doğru bir kaplama seçimi ve doğru bir uygulama sonrası diş kaplamalarının diş etlerine herhangi bir zararı yoktur.
Diş kaplama tedavisi sonrası ağız bakımı
Diş kaplama tedavisinden sonra ağız bakımınız doğal dişlerinizde olduğu gibi devam etmelidir. Tedaviden sonra da dişlerinizi günde en az 2 kez fırçalamalı ve diş ipi kullanmalısınız.
Zirkonyum alerji yapar mı?
Hayır, yapmaz. Zirkonyum kaplamalar, metal destekli kaplamalardan farklıdırlar. Bu kaplamaların içerisinde metal bulunmadığı için alerjiye neden olmazlar.
Zirkonyum dişin ömrü ne kadar?
Zirkonyum, dayanıklı bir yapıya sahiptir. Bu nedenle uzun yıllar kullanıma müsaittir. Ancak zirkonyum dişin uzun süre kalıcı olabilmesi için kişilerin mutlaka ağız hijyenlerine de dikkat etmeleri gerekir. Bu nedenle hastadan hastaya değişmekle birlikte zirkonyum dişlerin kalıcılığı ortalama 5 ila 15 yıl arasında değişiklik gösterebilir.
Hangi diş kaplamasını yaptırmalıyım?
Her hastanın ihtiyaçları, talepleri, ağız ve diş yapısı farklılık gösterir. Bu nedenle hangi diş kaplamasının yapılacağına karar verilmesinin etkin yolu konsültasyon muayenesidir. Konsültasyon muayenesinden sonra hangi diş tedavilerine ihtiyacınız olduğu saptanır ve size özel bir tedavi protokolü hazırlanır.
Diş estetiği ile diş kaplama aynı şey mi?
Hayır, diş estetiği daha estetik ve sağlıklı dişlere kavuşmak için yapılan diş tedavilerinin tamamını kapsayan genel bir tanımlamadır. Diş kaplama ise diş estetiği kapsamında yapılan tedavilerden yalnızca bir tanesidir.
Diş kaplama tedavisi kaç gün sürer?
Bu işlem, dişin ön yüzeyini kaplayarak istenmeyen lekeleri, çatlakları, kırıkları veya bozuklukları gizleyerek daha estetik bir görünüm sağlar. Dişlerin şeklini, boyutunu ve hatta konumunu değiştirmek için de kullanılabilir.
Dişler genellikle birkaç aşamada yapılır. İlk olarak, diş hekimi dişin ön yüzeyinden ince bir tabaka çıkararak uygun bir temel oluşturabilir. Bu, dişin şeklini düzeltmek için gereklidir. Bu prosedür, bazen minimal invaziv bir şekilde gerçekleştirilebildiğinden, dişin doğal yapısını koruyarak kaplama için yeterli alan sağlar.
Daha sonra dişin ölçüsü belirlenir. Bu ölçüler, laboratuvarda özel olarak tasarlanmış ve genellikle kompozit malzemelerden veya porselenden yapılan kaplamaların üretiminde kullanılır. Dişin rengi, boyutu ve diğer özelliklerine göre kaplama şekillendirilir.
Dişin kaplaması hazırlandıktan sonra, diş hekimi onu dişin üzerine yerleştirir ve sabitleştirir. Bu aşamada, kaplamanın dişin doğal çiğneme ve ısırma yeteneğini engellemediğinden emin olun.
Son olarak, gerekli ayarlamalar yapılır ve kaplama dişin işlevselliğini ve görünümünü geri kazandırmak için cilalanır. Bu aşamada, hasta ve diş hekimi birlikte çalışır ve hastanın istekleri ve beklentileri göz önünde bulundurularak son dokunuşlar yapılır.
Dişlerin rengini, boyutunu, şeklini veya konumunu değiştirmek ve aynı zamanda dişlerin doğal yapısını korumak için diş kaplama işlemi tercih edilir.
Diş kaplama mı implant mı?
Her iki işlem birbirinden tamamen farklıdır. Diş kaplama uygulamalarında doğal dişin üzerine kaplama yapılarak daha estetik bir diş görünümü elde edilir. İmplant tedavilerinde ise özel titanyum vidalar çene kemiğine sabitlenerek yeniden diş kökü oluşturulur.