İple Askılama Nedir ?
İçerikler Tablosu
- 1 İple Askılama Nedir ?
- 2 İple Askılama İşleminde Hangi Tür İp Kullanılır?
- 3 İple Askılama Uygulama Alanları Nelerdir?
- 4 İple Askılama Uygulaması Nasıl Gerçekleşir ve Uygulamanın Aşamaları Nelerdir ?
- 5 İple Askılamayı Kimler Yaptırabilir?
- 6 İple Askılama Yöntemi Kimler İçin Uygun Değildir ?
- 7 İple Askılama Uygulamasının Faydaları Nelerdir ?
- 8 İple Askılama Uygulamasının Yan Etkileri Nelerdir ?
- 9 Uygulamadan Sonra Dikkat Edilecek Noktalar Nelerdir?
- 10 Askılama Kaç Seans Uygulanır?
- 11 İple Askılama Yaşlanmayı Durdurur Mu?
- 12 Askılama Uygulamasından Memnun kalınmadığı Durumlarda Ne Yapılır ?
İple Askılama Nedir ?
İple Askılama; Kişilerin yaşının ilerlemesi ile birlikte yüz bölgesinde, boyun bölgesinde, kol bölgesinde ve karın bölgesindeki gevşeyen cilt katmanlarının yer çekimine meydan okuyamaması nedeniyle sarkmalar meydana gelir. Bu görüntüden rahatsız olan kişiler için ameliyatsız iple yüz askılama işlemi uygulanır.
İşleme uygun ipler sarkan bölgedeki cildin altına konumlandırılarak, cildin yukarı doğru toparlanmasına yardım eder. Lokal anestezi altında iple askılama yöntemi 30 – 60 dakika kadar kısa sürede uygulanır. Hatta sonuç hemen gözlemlenebilir.
Kısa sürede uygulanabiliyor oluşundan dolayı yabancı ülkelerde bu uygulamanın adına “ öğle arası yüz gerdirmesi” şeklinde de anılmaktadır. Ameliyatsız ip askılama yöntemi Fransa’da geliştirildiği için “Fransız askısı” olarak da biliniyor.
İple Askılama İşleminde Hangi Tür İp Kullanılır?
Bu işlem için kullanılan ipler kalıcı, geçici formlarda tedarik edilir. İçerdiği maddeye göre eriyebilir formda olan ipler ortalama 6 ay ila 2 yıl arasında gerçekleşir. İplerin vücuttan atılması doğal yöntemler eşliğinde gerçekleşir.
Fransız askısı, iç yapısı polyester, dış dokusu ise cildin dokusuyla uyumlu silikon içerikli esnek iplerden oluşur. İpin dokusu dişli şeklinde olduğundan dolayı dokuyla bağlanması kolaylıkla gerçekleşir.
Bu uygulama için kullanılan iplerin malzemeleri tamamen insan vücudu için uyumlu olduğundan dolayı kazalar ya da felceler sonucu meydana gelen kısmi yüz felçleri tedavisinde de kullanılır.
Bu ipler sayesinde bölgedeki kırışıklıklar ve sarkmalar güvenli bir şekilde çözülebilir. İplerin içerdiği silikon medikal işlemler için de kullanıldığı için, içeriğindeki silikonlar herhangi bir zarar teşkil etmemektedir.
İple Askılama Uygulama Alanları Nelerdir?
“Fransız Askısı” ya da “Yüz Askılama” yöntemi yalnızca yüz ve boyun bölgelerinde geçerli olan bir uygulama değildir. Vücudun diğer bölgelerinde de kullanılabilir bir uygulamadır.
Örneğin; meme sarkması, meme deformasyonları, meme şekillendirme, Kalça bölgesinde meydana gelen sarkmalar, şekil bozuklukları ve bunların toparlanması, kol ve bacak içi sarkmaların gerdirilmesinde uygulanır.
İple Askılama Uygulaması Nasıl Gerçekleşir ve Uygulamanın Aşamaları Nelerdir ?
Uygulama başlarında, uygulanacak olan bölgeye lokal anestezik krem uygulanır, etki etmesi beklenir ve ardından antiseptik sıvı ile temizlenir. Doktorlar tarafından iplerin asma ya da germe uygulanacağı bölgelere çeşitli özellikte ipler kanüler eşliğinde yerleştirilir.
Uygulama için bütün iplerin yerleştirilmesinin ardından yavaş bir şekilde tüm ipler kanüler eşliğinde deri altına itilir. Yerleştirme tamamlandıktan sonra cilde yatıştırıcı kremler uygulanarak tedavi tamamlanır. Uygulama ardından 15 – 20 dk boyunca soğuk kompres uygulanır. Tüm bu uygulama ortalama 1 – 1.5 saat aralığında gerçekleşir.
İple askılama işlemi tamamlandıktan sonra ameliyat ipleri, bir süre sonra deri altı hücreleri tarafından yok edilebilir. Bundan dolayı bu uygulama ömür boyu kalıcı değildir. Her kişinin kas yapısı, hormonlarının çalışması, yaşı ve deri yapısı farklı olduğundan dolayı, askılama uygulamasının kalıcı olma süresi kişiden kişiye değişmektedir.
İple Askılamayı Kimler Yaptırabilir?
Ameliyatsız yüz gerdirme uygulama için ortalama 35- 60 yaş aralığıdır. Cilt durumuna göre daha ileriki yaşlarda da uygulanabilir. Bu uygulamayı cilt sağlığı konusunda sorun yaşayan kişiler, yüz gerdirme ameliyatı olmak istemeyen, ameliyat olmaktan ve ameliyat sonrası yan etkilerden çekinen kişiler ve de ameliyat sonrası iyileşme sürecini yaşamak istemeyen kişiler tercih edebilir.
Elbette ki uygulama için cildin aşırı sarkmamış olması ve derin çizgilerin oluşmamış olması önemlidir. İleri yaşın önemi de bu uygulama için önemli bir husustur. Çünkü aşırı belirginleşen çizgiler, aşırı sarkmalar ve ileri yaş için en uygun yöntem yüz germe ameliyatı olmak daha verimli sonuçlar almak için tercih edilebilir.
İple Askılama Yöntemi Kimler İçin Uygun Değildir ?
Şeker hastaları, sinir kas sistemine ait hastalığı olan kişiler, yakın tarihte yüz felci geçirmiş kişiler, bağışıklık sisteminin kendi dokularına zarar verdiği hastalığa sahip olan kişiler, hamileler ve emzirme dönemindeki kişiler, kimyasal malzemelere alerjisi olan kişiler ve cildi aşırı hassas yapıya sahip kişiler için iple yüz askılama yöntemi önerilmesi uygun değildir.
İple Askılama Uygulamasının Faydaları Nelerdir ?
Bu yöntemin faydaları şu şekilde sıralanabilir;
- Doğal görünümden uzaklaşmak istemeyen kişiler için iple askılama yöntemi avantaj olarak kabul edilir.
- Lokal anestezi altında gerçekleştiği için acı hissedilmez.
- Kısa sürede uygulanabildiği için zamandan kazandırır.
- İşlemden sonra günlük hayata devam edilebilir.
- İstenmeyen bir sonuçla karşılaşıldığı takdirde düzeltilebilir ve geri döndürülebilir uygulama imkanı sunar.
- Kaslara olumsuz uygulama gerçekleşmediği için mimikler zarar görmemiş olur.
- Kaşların insanların ilk izlenimde etkisinin büyük olmasından dolayı daha özgüvenli görünmeye yardımcı olur.
- Cerrahi bir işlem olmadığından ötürü acı seviyesi düşük olduğundan anestezi kullanılmamaktadır.
- İyileşme süreci genellikle maksimum 2 hafta olarak gözlemlenmiştir.
- Hatların deformasyonu sonucu yüzde meydana gelen şekil bozukluğunun, daha belirgin elmacık kemikleri kazanmasına yardımcı olur.
- Uygulama yaptıran kişiler için daha doğal ve genç görünüme sahip olma imkanı sunar.
- Kullanılan medikal ipler sayesinde kollajen üretimi cildin daha parlak görünmesine yardım eder. Bu sayede cilt yenilenmiş olur ve önceki haline oranla daha dinç görünüm elde eder.
- İp askılama uygulaması için kadın – erkek şartı aranmamaktadır.
- 35 – 70 yaşları arasındaki uygulanmamalı liste dışında talep eden herkes uygulama yaptırabilir.
- Anestezi gerektirmediği için yatış vs gibi uzun işlemlerle uğraşmak zorunda kalınmaz.
- Belirgin ve daha doğal, dinamik görünüme kısa sürede sahip olunur.
- Etkisini hemen görmek mümkündür.
- Uygulamadan sonra gevşeme ya da sarkma hissedildiğinde benzer askılama işlemleri uygulanabilir.
İple Askılama Uygulamasının Yan Etkileri Nelerdir ?
Ameliyatsız uygulama olan iple yüz askılama uygulama sonrası ipin çıkması, şişlik, ödem, iğne yerlerinde morarma, yara izi, baş ağrısı ve uygulama yerinde ağrı oluşabilecek yan etkiler olarak tespit edilmiştir.
Uygulamadan Sonra Dikkat Edilecek Noktalar Nelerdir?
İp askılama yapılmasının ardından kızarıklık, kaşıntı, hassasiyet, az seviyede ödem, ip giriş yerinde minik çukur ya da kabarıklık görülmesi olağan durumdur. Bu belirtiler bir iki hafta sonra geriler ve ortadan kaybolacaktır.
Uygulama özellikle yüz bölgesinde gerçekleştiyse diş tedavisi, aşırı spor ve yüz masajı, sert yiyecek tüketmekten, mimiklerin çok kullanılması ve de yüzüstü yatmak gibi durumlardan kaçınılmalıdır.
Yüz yıkandığı zaman yukarı doğru hareket uygulanmalıdır. Önlem amacıyla uygulamadan sonra bir süreliğine sırt üstü yatmak daha faydalı olacaktır. Makyaj uygulayan kişiler uygulamadan 24 saat sonra makyaj yapabilir.
Askılama Kaç Seans Uygulanır?
İple Askılama uygulaması 1 seansta etkili olabilir. Tekrar uygulama istendiği takdirde istediğiniz zaman sonra yeniden tekrar yaptırmak mümkündür.
İple Askılama Yaşlanmayı Durdurur Mu?
Askılama yöntemi genç görünümü yeniden kazandıran ameliyatsız bir tekniktir, yukarıda da bahsedildiği gibi fizyolojik değişimler meydana geldiğinden dolayı yaşlanmayı durdurmaz.
Askılama Uygulamasından Memnun kalınmadığı Durumlarda Ne Yapılır ?
Yukarıda da bahsedildiği gibi ipli askılama uygulaması geri alınabilen bir işlem olduğundan dolayı istenmediği takdirde birkaç yıl sonra bile olsa mevcut ipler gerdirilebilir, yeni ipler ile değiştirilebilir ya da istenildiği takdirde başka yöntemler denenebilir.