Whatsapp

Kulak Estetiği Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kulak Estetiği Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kişilerin kulaklarının normalden farklı görünmesi özgüvenlerini etkiler ve yaşam kalitesini düşürür. En çok görülen problem halk ağzı ile kepçe kulaktır. Kepçe kulak görünümü, normalden daha büyük kulak memesi veya doğuştan gelen özellikler nedeni ile kulak görüntüsünde oluşan anormalliklerden kaynaklanır.

Kulak estetiği ameliyatı yani diğer adıyla otoplasti ile kulak yeniden şekillendirilir ve doğal bir hale getirilir. Kulak estetik operasyonları estetik cerrahlar tarafından gerçekleştirilen, iyileşme süreci hızlı olan ve hastalar için güzel sonuçlar veren operasyonlardandır.

Hastanın durumuna göre lokal veya genel anestezi ile yapılabilir. İşlem ortalama 1 saat sürmekte ve büyük riskler taşımamaktadır. Operasyon herkese uygulanabilmektedir.

Her operasyonda olduğu gibi kepçe kulak operasyonlarında da gerekli ön hazırlık ve hedeflenen görüntü tam anlamıyla konuşulmalı ve gerçek anlamda varılacak sonuçlar üzerinde durulmalıdır.

Öncelikle her cerrahi ve/veya ameliyatsız işlemde olduğu gibi doktorunuzu detaylı ve doğru cevaplarla bilgilendirmeniz önemlidir. Doktorunuz genel sağlık durumunuzu ve gerekli tetkik sonuçlarını değerlendirerek ameliyat öncesi dikkat etmeniz gerekenleri, ameliyata uygun olup olmadığınızı, ameliyat sonrası sonuçlara dair öngörülerini muayene sırasında sizinle ayrıntılı olarak paylaşacaktır.

Kanama bozukluklarına ilişkin bir sorununuz mevcutsa veya böyle bir geçmişiniz varsa cerrahi işlemlerin bir çoğunda olduğu gibi kulak ameliyatı öncesinde de mutlaka doktorunuzu bilgilendirmeyi unutmayın.

Genel olarak ameliyattan 7 gün önce kan sulandırıcı ilaç (aspirin vb.) E vitamini, vişne, kiraz gibi kan sulandırıcı etkiye sahip ürünleri kullanmayı bırakmanız önerilir. Doktorunuz özel durumunuza bağlı olarak bu konuda gerekli yönlendirmeleri mutlaka yapacaktır.

Kulak Estetiği Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Kulak estetiği olma sebepleri olan kulak şekil bozuklukları şu şekilde sıralanabilir;

  • Öne doğru açılı kulaklar (sık kullanılan tabiri ile kepçe kulak görünümü),
  • Gereğinden büyük ya da küçük kulaklar,

  • Kıkırdak biçimi anormal olan kulaklar,

  • Yaralanma sonrası şekil bozukluğu olan kulaklar.

Hangi tip anestezi uygulanacağı ise kişinin yaşı, daha önce geçirdiği ameliyatlar, işlemin kompleksitesi ve ameliyat korkusu gibi durumlara göre değişebilmektedir. Teknik anlamda, otoplasti işlemi için lokal anestezi uygulanması yeterlidir.

Ancak muayeneniz sonrası özel durumunuza bağlı olarak ameliyatın genel anestezi ile yapılması kararı alınabilir. Muayeneniz esnasında bu konuyu doktorunuz ile görüşerek bu sorunun net cevabını alabilirsiniz.

Kulak estetiği ameliyatında kulak arkasına bir kesi açılır ve kulağın nasıl görünmesi isteniyorsa o şekil verilir ve sütür teknikleri uygulanır. Hastanın isteğine veya yaşadığı probleme uygun olarak kıkırdak eksizyonu da yapılabilir.

Kulak estetiği ameliyatı sonrasında kulağın arkasında yapılan kesi izi, yüksek oranda iyileşmektedir. Kalan ufak iz ise kulak arkasında olduğu için göze çarpmaz. İşlem ortalama 1 saat sürer. Ameliyat sonrasında elastik bir bandaj sarılır.

Ertesi gün bandaj açılır, yaralar kontrol edilir ve hasta kulaklarını kaplayacak biçimde tenisçi bandı takılır. Tenisçi bandı işlemden sonraki 1 ay düzenli kullanılmalıdır. Hastalar, ameliyat sonrası ikinci günden itibaren duş alabilir.

Kulak Estetiğini Kimler Tercih Etmeli?

Otoplasti kulak şeklinden memnun olmayan herkese yapılabilir. Hastaları rahatsız eden kulak büyüklüğü ve kepçe olması gibi patolojiler çeşitli otoplasti teknikleri ile doğal bir şekilde ve hastayı memnun eden sonuçlar elde edilebilir.

Kulak Estetiği Sonrası Nelere Dikkat Edilmeli?

Tıpkı ameliyat tekniklerinde olduğu gibi, her cerrahın kendi tecrübeleri sonucu oluşan farklı ameliyat sonrası uygulamaları da olabilir. Ancak uygulamadaki bu farklılıklar herhangi bir yöntemin diğerinden daha iyi olduğu anlamına gelmez.

Bununla birlikte, genellikle ameliyat sonrası ilk gün hasta görülür ve pansumanı değiştirilir veyahut çıkarılır. Yine ameliyat sonrasında çoğunlukla ciddi bir ağrı görülmez; ağrı kesicilerle kontrol altına alınabilen hafif bir ağrının olması beklenir.

Bir hafta süre ile gece ve gündüz kafa bandı uygulanır. Sonraki birkaç hafta ise sadece geceleri takılır. Bu sayede eski haline dönmek isteyen kıkırdağı tutan dikişlerdeki yük azaltılmış olur. Kıkırdak sertleşerek yeni pozisyonunda iyileşir.

Ayrıca başka bir fonksiyonu da kulak estetiği sonrası ilk günlerdeki ödemi azaltmak, şişliğin biraz daha çabuk düzelmesini sağlamak içindir. Ayrıca uyurken kulağın yastığa sürtünmesini ya da zorlanmasını önlemektedir. Bu dönemde kulakta uyuşukluk hissi olabilir. Bu durumlarda fön makinesi gibi aletlerin kullanılmaması önerilir.

Genelde çocuklar bir hafta sonra okula başlayacak duruma gelir. Yetişkinler ise işlerine daha erken dönebilirler. Fiziksel aktivite 10-14 gün süreyle, temas sporları da en az iki ay süre ile kısıtlanır.

Ameliyat sonrası ilk haftalarda daha sık planlanan takipler daha sonrasında genelde üçüncü ve on ikinci aylarda tekrarlanır. Bu zamana kadar kulak arkasındaki yara izi giderek de azalır. Daha sonrasında kozmetik sorunlara yol açmaz.

Her ameliyattan sonra görülebilen kanama sonucu kulak içinde kan toplanması (hematom) bu estetik ameliyatı sonrası da oluşabilir. Bu kolaylıkla fark edilip enjektör ile boşaltılarak düzeltilebilir.

Kıkırdak dokusunda enfeksiyon gelişmesi çok zor bir ihtimaldir. Alınan tedbirlerle bu durum daha da azaltılabilir. Fakat bu durum oluşursa kulak şeklini de bozabilir. İkinci bir kıkırdak transferi yapılması da gerekebilir.

Kulakları kepçe olan hastalar genellikle kulak kafaya ne kadar yakın olursa o kadar çok mutlu olurlar. Fakat bu durum kulaklara doğal olmayan bir görüntü verir.

Bu nedenle kulak estetiği ile kulaklar yeterli ölçüde kafaya yaklaştırılmalıdır. Ameliyat sonrası ilk dönemde bir miktar böyle görünen kulaklardaki ödem azaldıkça daha doğal bir görünüm oluşur. Bunun için ameliyattan sonra ödemin inmesini beklemek gerekmektedir.

Bazen ise ameliyattan dört ila beş ay sonra kulağa konulan dikişler sivilce yaparak dışarı çıkmaya çalışabilir. Bu gibi bir durum oluşursa doktorunuza başvurun. Pansuman ile bölge temizlenerek dikişler alınır. Dikişlerin alınmasının hiçbir sakıncası yoktur. Kulak yeni şeklini artık daimi olarak almıştır.

Tüm cerrahi girişimlerde olduğu gibi, kullandığınız her türlü ilaç veya bitkisel destekleyicileri doktorunuz ve ekibi ile paylaşmayı unutmayın. Kullandığınız bu ilaç ve destekleyicilerden bazıları kanamayı artırabilir.

Muayeneniz sırasında bu hususlar size ayrıntılı olarak doktorunuz tarafından sorulacaktır. Doktorunuzun yönlendirmesi ve önergeleri ile rahat bir kulak estetiği geçirmek mümkündür.

Doku Clinic ile güzelliğe dokunun!