Whatsapp

Güzelliğin Psikolojisi

Güzelliğin Psikolojisi

Bir estetik merkezi, topluma dayatılan ideal güzellik algısı ve kusursuz olma telaşına karşı harekete geçerse, gerçekten bir şeyler değişir mi? Güzelliğin Psikolojisi projesinin yolculuğu, bu soruya umutla verdiğimiz bir cevapla başladı.

Yeni Bir Proje Doğuyor

Doku; sanatı, estetiği, güzelliği kısacası özünde insana dair tüm değerleri bir araya getiren ve o temel üzerine inşaa edilen bir kurum. Belki de bu kadar fark yaratmasının asıl nedeni, insani tüm duyguları anlaması ve inşaa ettiği yapı içerisinde konumlandırması.

Sosyal medya ile hayatımızı bambaşka bir şekillendirmeye sürükleyen ideal güzellik algısı, Doku’nun sektörel ve ticari konumuna hizmet etse de, misyonu ve vizyonunun oldukça dışında kalıyor.

Özellikle kadınların üzerinde kurulan güzellik baskısı ve en güzel olma telaşı en başından beri Doku’nun insani değerler çerçevesinde oluşturduğu yapıyla çatışma halinde.

Çünkü bizim için güzellik, ideal ya da kusursuz olan değil, aynaya baktığında kendini sevmeni sağlayan bir kavram. İnsan yalnızca kendi istediği için değişmeli, değişmek istemiyorsa bu onu idealin dışına asla sürüklememeli.

İdeal güzellik algısı topluma tam tersini aşılamaya çalışsa da bizim için güzellik, göründüğün değil özünde hissettiğindir.

Bu yüzden bir estetik merkezi olarak güzelliğin dayatılan, kusursuzlaştıran, özendirilen bir olgu olmasına karşı bir şeyleri değiştirmek istedik ve harekete geçtik.

Dokusunda Güzellik Var

Uzman Psikolog İpek Gökozan ile birlikte yürüttüğümüz Güzelliğin Psikolojisi, temelde 5 farklı bölümden oluşan bir sosyal sorumluluk projesi.

Bu bölümler Güzellik, İdeal Güzellik Algısı, Kusurlarımızla Barışmak, Kusursuzluk Arzusu ve Özgüven konularını barındırıyor.

Aslında her bölüm kendi içinde farklı konular barındırsa da tümevarım yöntemiyle kurgulanarak, aynı sonuca hizmet ediyor.

Uzman Psikolog İpek Gökozan 5 bölüm boyunca güzellik psikolojisini her yönüyle ele alıyor ve izleyenlerin asıl güzelliği keşfetmelerine yardımcı oluyor.

Uzman Psikolog İpek Gökozan Kimdir?

İpek Gökozan Koç Üniversitesi Psikoloji ve İşletme bölümlerini eş zamanlı olarak %100 başarı bursu ile bitirdikten sonra, Doğuş Üniversitesi Klinik Psikoloji yüksek lisans programından “Sınav kaygısı ve Grup Terapisi” konulu proje ile bölüm birincisi olarak mezun olmuştur.

İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Psikolojik Destek Birimi’nde uzman psikolog olarak çalışmış ve bu süreçte üniversite öğrencilerine, akademik ve idari kadroya psikoterapi hizmeti vermiştir.

Eş zamanlı olarak İstanbul Tıp Merkezi’nde yarı zamanlı klinik psikolog olarak çalışan Gökozan, bugün kurucu ortağı olduğu Mita Psikoloji’de çalışma hayatıma devam etmektedir.

İdeal Güzellik Algısı

Güzellik, aslında çok eski çağlardan beri üzerinde düşünülen bir olgu. İnsan kendi tarihi boyunca çoğu kez ona huzur verecek şeylerin peşinde olmuştur. Bunlardan biri de güzelliktir.

Güzellik kavramını bir şeyin veya bir kişideki özelliğin, ötekinde haz veya beğeni duygusu oluşturmasına yol açan temel özelliği olarak tanımlayabiliriz. Ancak bugünkü güzellik tanımı neredeyse kusursuz olmakla eşleştirilen bir kavram halinde.

Yüzümüzün altın orana yakın olması, bedenimizin incecik ve fit görünmesi pek çok şeyden önemli hale gelmiş durumda.

Bu kusursuzluğa yapılan övgü ve sosyal medyanın güzellik kavramını pompalaması pek çok kişideki yetersizlik ve kusurluluk inançlarını tetikliyor.

Kişileri mutsuz, kaygılı, huzursuz ve tatminsiz bir duygu durumuna sürüklüyor. Mutluluğu, kusursuz bir görünüme bağlayan kişilerin sayısı yadsınamayacak kadar çok durumda.

Çok erken yaşlarda başlayan bu estetik kaygılar, bugün pek çok yetişkin ve hatta ergeni kendilerinden memnun olmayan, özünü ve doğasını korumayı değersizleştiren, sağlıklı olmak yerine ideal olmayı tercih eden, ötekine benzemek uğruna belki de sonradan pişman olacakları estetik operasyonları yaptırmaya yöneltiyor.

Güzelliğin Psikolojisi Doku’da Konuşuldu!

İşte Güzelliğin Psikolojisi projesi tam da bu noktada, ideal güzellik algısına karşı ortaya çıkıyor. Biz, Doku Clinic olarak ideal güzelliği benimseyen kişilere aslında gerçek güzelliğin bambaşka olduğunu, estetiğin ideal güzellik algısına değil kişinin kendi duygularına hizmet etmesi gerektiğini anlatmak için bu projeyi oluşturduk.

Güzelliğin Psikolojisi projesi Kasım ayı boyunca her pazartesi saat 17.00’da yeni bölümleriyle Doku Clinic Youtube kanalında olacak. Gelin dayatılan bu ideal güzellik algısını birlikte yenelim, güzelliğin psikolojisini tüm detaylarıyla inceleyelim!

Bölüm 1 | Güzellik