Göz Kapağı Düşüklüğü Ameliyat
İçerikler Tablosu
- 1 Göz Kapağı Düşüklüğü Ameliyatı Yaptırmadan Önce Bilmeniz Gereken 10 Şey
- 2 Göz kapağı estetiği niçin yapılır?
- 3 Kim Göz Kapağı Ameliyatı Olabilir?
- 4 Göz kapağı estetiği öncesinde nelere dikkat edilmeli?
- 5 Üst göz kapağı ameliyatı nasıl yapılır?
- 6 Alt göz kapağı ameliyatı nasıl yapılır?
- 7 Göz kapağı ameliyatından sonra iz kalıyor mu?
- 8 Göz kapağı ameliyatının riskleri nelerdir?
- 9 Göz kapağı estetiğinden sonra nelere dikkat edilmelidir?
Göz Kapağı Düşüklüğü Ameliyatı Yaptırmadan Önce Bilmeniz Gereken 10 Şey
Göz kapağı estetiği, (blefaroplasti ya da düşük göz kapağı kaldırma ameliyatı olarak da ifade edilir) yaşlanma gibi sebeplerden ötürü, alt ve üst göz kapaklarında oluşan ve kişinin dış görünüşünü ve görme yetisini olumsuz yönde etkileyen sarkmaların önüne geçmek için gerçekleştirilen bir operasyondur.
Cilt yapısına dair bireysel farklılıkların yanı sıra, yaşlanmaya bağlı olarak cildin elastikiyetini kaybetmesi zamanla göz bölgesinde deformasyona sebep olmaktadır. Bunların sonucu kişiden kişiye değişirken, alt göz kapağında torbalanma, dokuların kutuplaşması ve göz kapağının altındaki derinin sarkması, gevşemesi veya elastikiyetini kaybetmesi gibi göz kapağı estetiği gerektiren durumlar ortaya çıkmaktadır.
Göz kapağı sarkması, kişinin estetik görüntüsünü olumsuz yönde etkilerken, düşük göz kapaklarının görüş açısını daraltması sebebiyle görme problemlerine de sebep olmaktadır. Bu durum, özellikle yaşa bağlı durumlarda düşük göz kapağı botoksu gibi geçici tedavilerle düzeltilebililiyor olsa da, göz kapağı kaldırma ameliyatı ile kalıcı olarak kısa süren bir ameliyatla düzeltilebilmektedir.
Göz kapağı estetiği niçin yapılır?
Göz kapağı düşüklüğü ameliyatı yani blefaroplasti; cildin elastikiyetini kaybedip biriken bölgede biriken yağ ile göz kapaklarının aşağı doğru sarkması ile meydana gelen görünümü kalıcı olarak düzeltmek için gerçekleştirilen bir cerrahi prosedürdür. Göz kapağı düşmesi sebebiyle meydana gelen görüş kaybını önlemek ve düzeltmek için sıklıkla gerçekleştirilir.
Göz kapağı yorgunluğu olarak da adlandırılan göz kapağı düşüklüğü, sarkmış göz kapaklarının göz bebeğini örtmesi sebebiyle görüş kaybına da sebep olabilmektedir. Bu durum, erken evrede düşük göz kapağı egzersizleri ile önlenilmeye çalışsa da yaş sebepli deri sarkması durumlarında yeterli olmamaktadır.
Göz kapağı sarkması için geçici birkaç çözüm bulunmaktadır; düşük göz kapağı bandı olarak da bilinen düşük göz kapağı kaldırma bantları günü kurtaran bir çözümdür. Fakat bu bantlar ileri seviyede sarkmalarda etkili bir seçenek olmayabilir.
Sarkık göz kapağı için ameliyatsız sonuç arayan kişiler ise gözle görünür bir etki için düşük göz kapağı botoksu seçeneğini tercih etmektedir. Fakat, düşük göz kapağı botoks prosedürü, botoks işleminin yapısı gereği belirli aralıklarla yenilenmesi gerekir ve bu yüzden tam olarak kalıcı sonuçlar vermemektedir.
Kim Göz Kapağı Ameliyatı Olabilir?
Genel olarak, 18 yaşından büyük her birey göz kapağı ameliyatı olabilir. Fakat, bazı kişilerin göz kapağı ameliyatı olması sakıncalı olarak görülebilmektedir:
- Şeker ve troid gibi rahatsızlıkları bulunan kişiler.
- Kuru göz sendromu olan kişiler.
- Göz tansiyonu olan kişiler.
- Retina ayrılması gibi ciddi göz rahatsızlıkları bulunan kişiler.
Her cerrahi müdahalede olduğu gibi, işlemin hastaya uygunluğu yetkili hekim tarafından belirlenmektedir. Bunun için ise güncel sağlık durumunun kontrol edilmesi adına bir takım tetkikler gerekmektedir.
Özellikle, kronik rahatsızlığı olan kişiler, 35 yaş üzerinde olan hastalar mutlaka işlem öncesinde gerekli tahlilleri ve testleri yaptırmak zorundadır. Her ne kadar 18 yaşından büyük olan herkese yapılabilse de göz kapağı estetiği için en uygun yaş 35’tir.
Göz kapağı estetiği öncesinde nelere dikkat edilmeli?
Göz kapağı estetiği öncesinde bireylerin en az iki hafta öncesinden aspirin ve antibiyotik gibi ilaçlar kullanmalarını önlemek gerekir. Bu ilaçlar ama yaz sırasında kanama ihtimalini artırdığı için bırakılmalıdır. Buna ek olarak sigara ve alkol gibi sağlığa zararlı maddelerin kullanılmaması da önem taşımaktadır.
Ameliyat sırasında hastaya narkoz uygulanacağı için sigara ve alkol kullanmak ameliyatın düzgün bir şekilde gerçekleşmesini ve iyileşme döneminin hızlı olmasına engel olmaktadır. Bunlara ek olarak multivitamin, bitkisel takviye ürünleri, yeşil çay ve benzeri detoks ürünlerinin de ameliyat öncesinde kullanılmaması gerekmektedir.
Üst göz kapağı ameliyatı nasıl yapılır?
Üst göz kapağı estetiği ameliyatını yapılmasına karar verilmeden önce kişinin fiziki muayenesi gerçekleştirilir. Göz kapağı bölgesinde asimetrik bir durum varsa doktor tarafından kontrol edilmesi şarttır. Kişinin kaş bölgesinin ve alın kısmının mutlaka fiziki muayenesi yapılmalıdır.
Bunun yanı sıra kaç seviyesi aşağıda olan ve alın bölgesine ince çizgileri bulunan kişilere estetik öncesinde botoks yapılmaktadır. Botoks sırasında üst göz kapağındaki fazlalığın devam etmesi takdirinde doktor üst göz kapağı ameliyatı gerçekleştire bilmektedir.
Eğer hastada kaş bölgesinin net bir aşağı düşüş bulunuyorsa ve alın bölgesindeki çizgileri oldukça derinse bu kişiye endoskopi kaş ve şakak germe işlemleri de uygulanabilmektedir.
Buradaki uygulanacak işleme uzman hekimin karar vermesi gerekir. Eğer o zaman hekim üst göz kapağı estetiği yapmayı uygun görüyorsa lokal anestezi yöntemiyle cerrahi işlem gerçekleştirilmektedir.
Hastadan ne kadar deri, kas ve yağ dokusunun alınacağını doktor karar verir. Doktor, alınacak dokuları göz kapağında yeterli seviyede bir gerginlik oluşacak şekilde ayarlamaktadır. Genellikle bu cerrahi işlem 45 dakika ile 1 saat arasında süren bir zaman dilimine sahiptir.
Alt göz kapağı ameliyatı nasıl yapılır?
Üst göz kapağında düşüklük olabileceği gibi, alt göz kapağı bölgesinde de fazlalık deri veya doku oluşabilmektedir. Bu durumda direkt olarak alt göz kapağı estetiği gerçekleştirilmelidir.
Bu işlem yapılmadan önce ilk olarak aşağıya doğru sarkan ya dokusuna endoskopik bir şekilde asma işlemi uygulanmaktadır. Bazı hastalarda bu yöntem başarılı olmaktadır ve kişiye göz kapağı ameliyatı gerçekleştirilmektedir. Fakat bu işlemin ardından hala da hastada torbalanma, sarkma veya doku fazlalığı varsa, uzman doktor kararı ile işlem yapılmaktadır.
Bu işlem uygulanırken gözün alt kısmındaki kirpiklerin altından kes satılmakta ve göz kapağı derisi yukarıya kaldırılmaktadır. Buradaki minik yağ dokuları gözün alt çukuruna doğru yayılmaktadır ve göz kapağında bulunan fazlalık kas ve deri dokuları cerrahi işlemler çıkarılmaktadır.
Göz kapağı ameliyatından sonra iz kalıyor mu?
Göz kapağı ameliyatından sonra genellikle kalıcı bir iz oluşmamaktadır. Operasyon yapıldıktan sonraki ilk altı ay içerisinde dikiş ve yara yerleri iyileşmektedir.
Göz kapağının üst kısmındaki kıvrımlar da, alt göz kapağında ve kirpiklerin hemen altında bulunan bölgede ince çizgiler oluşabilmektedir. Lakin bu izler vücudun kendini yenilemesi sayesinde kaybolur. Hastanın iyileşme süresine bağlı olarak operasyondan sonraki bir yıllık süreç içerisinde herhangi bir ize rastlanmamaktadır.
Göz kapağı ameliyatının riskleri nelerdir?
Her cerrahi işlem de olduğu gibi göz kapağı estetiği ameliyatı için de bazı riskler bulunmaktadır. Öncelikle hastaların ameliyat sonrasında cerrahi işlemin gerçekleştirildiği bölgelerde morarmaları, kanamaları veya enfeksiyon oluşumu görülebilmektedir.
Bu gibi durumlarda hastalarda bulanık görme, gözlerini açıp kapatırken zorlanma gibi problemler ortaya çıkabilmektedir. Özellikle ama ya sonrasında güneşli havalarda bulunmak, havanın çok sıcak olması ve dolayısıyla göz kuruluğu yaşanması bu bölgede hasar oluşumuna neden olabilmektedir.
Her ne kadar bu riskler bireylerin yaşam kalitelerini düşürmeye sebep olsa da bu lifler iyileşme sürecinin ilk üç gününde geçerlidir. Hasta ameliyatı takip eden bir hafta içerisinde eski sağlığına geri kavuşabilmektedir.
Göz kapağı estetiğinden sonra nelere dikkat edilmelidir?
Estetik işleminden sonra mutlaka işlemin yapıldığı bölgeye özel bir krem uygulanması ve buz ile bölgedeki şişliklerin alınması gerekir. Ameliyattan sonra hastaya atılan dikişler dört ile beş gün bu bölgede kalmaktadır. Daha sonrasında dikişler alınmaktadır.
Ameliyattan sonra ilk iki gün duş alınmaması gerekir. Üçüncü gün hastaların duş almasına izin verilmektedir. Fakat göz kapağı ameliyatı yapılırken yağ dokusu alınan bir hasta varsa, bu hastanın ilk yedi gün boyunca duş almaması önerilmektedir.
Doku Clinic ile güzelliğe dokunun!