Whatsapp

Göz Altı Morlukları Nedir?

Göz Altı Morlukları Nedir?

Alt göz kapağının altında ve çevresinde gözlenen bir sorun olan göz altı morlukları ya da bir başka ifade ile mor halkalar, kadınlarda erkeklere kıyasla daha fazla görülüyor. Genetik ya da çevresel nedenlerden ötürü belirgin bir şekilde görülebilen sorun, farklı nedenlerden dolayı da ortaya çıkabiliyor.

Göz çevresinde ve göz kapağının altında ortaya çıkan mor halkalar, bireylerin cilt yapısı ve cilt tonuna göre de belirginlik kazanabiliyor. Kadınlarda sıklıkla görülen bir sorun olan göz altı morlukları yaşlanma sürecinde ortaya çıkan en yaygın belirtilerden biri.

Bireylerin yaşam şekline bağlı olarak da gelişebilen mor halka görünümünün ortaya çıkmasında rol oynayan birçok farklı etmen bulunuyor. Göz altı morluklarının yaşlanma haricindeki nedenleri şu şekilde sıralanıyor:

  • Stres,
  • Güneş,
  • Hematom,
  • İlaçlar,
  • Hormonlar,
  • Yorgunluk,
  • Uykusuzluk,
  • Kansızlık,
  • Aşırı tuz tüketimi,
  • Düzensiz hayat tarzı,
  • Alkol kullanımı,
  • Sigara kullanımı.

Birçok sorunun temelinde yer alan stres ve stres altında kalma, göz altında ve çevresinde mor halka görünümünün ortaya çıkmasında da rol oynuyor. Kişilerin fazla güneş ışığına maruz kalmaları göz altı morluklarını beraberinde getiriyor.

Çünkü fazla güneş ışığı bireylerde fazla melanin salgılanmasına neden oluyor. Göz altı morluklarının nedenlerinden bir diğeri de, hematom, bir diğer ifade ile, göz çevresinde kanın toplanması olarak biliniyor. Bireyin gözüne yakın bölgelerine darbe alması kan toplanmasına neden oluyor. Göz altında mor halkaların oluşmasına neden olan bir diğer unsur da ilaçlardır.

Kan incelten ya da damar genişleten çeşitli ilaçlar göz altında morlukların ortaya çıkmasına yol açıyor. Hormonel durumlardan dolayı da kişiler göz altlarında morluklarla karşı karşıya kalabiliyor. Kadınlarda sık görülen sorunlardan olan göz altı morlukları özellikle adet ve hamilelik dönemlerinde gözleniyor.

Çünkü ilgili dönemlerin neden olduğu hormon düzensizlikleri cildi olduğundan daha solgun gösterdiği için damarlar belirginlik kazanıyor. Bireylerin yorgun ve uykusuz olmaları da gün sonunda mor halkaların belirginleşmesine neden oluyor.

Kansızlık problemi ile karşılaşan bireylerde de göz altı morluklarının ortaya çıktığı biliniyor. Yeme alışkanlığınızın göz altında mor halkaların oluşmasına neden olabileceğini biliyor muydunuz? Evet yanlış duymadınız, göz altı morlukları konusunda aşırı tuz tüketen bireyler az tuz tüketen bireylere kıyasla dezavantajlı sayılıyor.

Ayrıca düzensiz beslenen veya uyku düzeni bozukluğu olan kişilerde de genellikle göz çevresinde ve göz altlarında mor halka görünümü belirebiliyor. Aynı stres gibi sigara ve alkol tüketimi de kişilerin bünyelerinde farklı sorunlara neden olabiliyor.

Sigara ve alkol kullanan bireyler göz altı morlukları bir diğer ifade ile mor halkalarla daha fazla karşılaşıyor. Yukarıda sıralanan sebepler sizde bulunmamasına rağmen göz altınızda morluklar mı var? Eğer böyle bir durumla karşı karşıya kaldıysanız o halde sorunun genetik olabileceğini de belirtmek isteriz.

Çözüm bulunabilen sorunlardan birisi olarak öne çıkan göz altı morlukları, genetik nedenlerden dolayı da belirginlik kazanabiliyor. Göz altınızda morlukların oluşmasına neden olabilen genetik sebepler ise şöyledir:

  • Açık bir ten rengine sahip olmak: Açık ten rengine sahip bireylerde koyu renk tene sahip bireylere kıyasla leke ve koyu halka görünümü daha belirgin oluyor. Ten yapısından dolayı belirginlik kazanan mor halka sorunu birçok farklı tedavi yöntemi ile çözüme kavuşturulabiliyor.
  • Çıkıntılı kemik yapısına sahip olmak: Bireylerin yüz hatlarının belirginleşmesini sağlayan kemiklerin olması gerektiğinden fazla çıkıntılı olması mor halka görünümünün belirginleşmesine neden oluyor. Kemik yapısından kaynaklanan göz altı morlukları da tedavi edilebiliyor.
  • Melanin pigmentinin birikmesi: Bireyin ten renginin oluşmasını sağlayan pigmentin yapısında sorunlar meydana gelebiliyor. Vücudun fazla ya da az melanin üretmesi cildin koyu ya da açık olmasına neden oluyor. Melaninin göz altında olması gerektiğinden fazla ortaya çıkması halinde göz altı morlukları kendini gösterebiliyor. Cildin renk kazanmasını sağlayan pigmentlerin bozukluğuna da işaret eden melanin az üretilmesi halinde de cilde beyaz bir form kazandırıyor. İlgili sorun, renk hücrelerinde meydana gelen aşırı pigment üretimi olarak da isimlendiriliyor.

Göz altı Morlukları Nasıl Tedavi Edilir? Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Göz altında çeşitli nedenlerle ortaya çıkan göz altı morlukları ile karşılaşıldığında uygulanabilecek ilk yöntem soğuk kompres olarak biliniyor. Mor halkaların üzerine yapılacak soğuk uygulama sayesinde, şişkinlik ve damar genişlemesi sorunlarının önüne geçiliyor.

Temiz bir havlu içerisine birkaç buz parçasının yerleştirilerek ya da bir bez ıslatılarak ilgili alana belirli aralıklarla 20 dakika boyunca uygulanması mor halka görünümünü azaltıyor.

Daha Fazla Uyku

Göz altı morluklarının nedenlerinden birisi olan uykusuzluktan hareketle bireylerin uyku sürelerini uzatmaları da mor halka görünümünün azalmasına yardımcı oluyor. Uykusuzluğun beraberinde getirdiği cilt solgunluğu göz altı morluklarını daha belirginleştirebiliyor. Bu yüzden de kişilerin günde ortalama 7 saat ile 8 saat aralığını uykuda geçirmeleri gerekiyor.

Göz altı morlukları olan kişilerin bilmeleri gereken bir diğer yöntem ise uyku esnasında başı olduğundan daha yüksek bir noktaya konumlandırmaktır.

Daha net ifade etmek gerekirse, bireylerin yatış şekillerinin göz altı morluklarına neden olabileceği bilinirken yastığın olduğundan daha yüksek ya da birkaç yastık tercih edilmesi bireylerin göz altı morluklarını azaltıyor.

Medikal Estetik İşlemleri

Yukarıda belirtilen yöntemlerin haricinde mor halka görünümünden tamamen kurtulmanızı sağlayacak tedavi yöntemleri de bulunuyor. Cilt yapınıza ve morluk derecesine bağlı olarak en uygun tedavi ise, dermatologlar tarafından belirleniyor. Göz altı morlukları tedavisinde kullanılan tedavi yöntemleri ise şöyle sıralanıyor:

  • Kimyasal peeling uygulaması: Göz altı morlukları tedavisinde yaygın olarak kullanılan kimyasal peeling uygulaması ile bireylerde ortaya çıkabilecek pigment sorunu azaltılıyor.
  • Lazer tedavisi: Cildin yenilenmesi ya da cildin sıkılaşması için ise bireyler lazer tedavisini tercih ediyor. Yeni ve sıkı bir cilt üzerinde mor halka görünümü de azalıyor. Fazla melaninden dolayı ortaya çıkan cilt tonu bozukluğu da doku dolgusu ile tedavi edilebiliyor.
  • Doku dolgusu: Genetik veya diğer faktörlere bağlı gelişen göz altı morluğunda aydınlatıcı göz altı dolgusu hem işlem bölgesindeki dokuyu yeniliyor, hem de nemlendirerek daha canlı bir görünüm olmasını sağlıyor. Ayrıca kemiklerden kaynaklanan çukurlu görüntüyü de gidermiş oluyor.
  • Mezoterapi: Bireylerin derisinin altına küçük iğneler aracılığıyla çeşitli vitamin ve mineraller enjekte ediliyor. Vitamin ve mineraller yolu ile uyarılan cilt kendini yenilediği için göz altı morlukları da azalıyor.
  • Estetik: Göz torbalarına müdahale edilen estetik uygulamaları da mor halka görünümünü azaltmaya yardımcı oluyor.
  • Eyelit: Göz altı morlukları tedavisinde en çok tercih edilen işlemlerden birisi de Eyelit oluyor. Genetik göz altı morluğu tedavisinde de oldukça etkili olan Eyelit 4 ile 7 seans arasında sonuç veriyor. Operasyon 30 dakika gibi kısa bir süre içerisinde gerçekleştirilebiliyor. Eyelit tedavisi göz çevresine medikal karbondioksit verilmesiyle yapılıyor. Uygulamanın; cilt elastikiyetini artırma, kan dolaşımını hızlandırma ve kolajen üretimini tetikleme gibi birçok avantajı da mevcut. Eyelit hakkında merak ettiğiniz tüm soruların cevabı için buraya tıklamanız yeterli!


Doku Clinic ile güzelliğe dokunun!